Private Mandate (e-Mandate)

Jana sumber pendapatan pasif.

Apa itu Private Mandate?

Kini tahun 2021, sana-sini orang sudah mula bertanya apa itu Private Mandate atau nama dalam bahasa melayu Pelaburan Mandat.

Baik mari kita perhatikan situasi di bawah. 

Ceritanya begini.

Abu nak mula melabur dan cipta untung dalam bursa saham. Abu nampak peluang besar dalam pelaburan saham dan stock market dan nak jadi pelabur.

Tapi Abu tak tahu mana yang bagus, mana yang murah, kaunter saham mana yang boleh berikan return dan dengan ekonomi semasa mana satu yang sesuai dengan dirinya.

Abu masuk kelas asas saham, tapi keliru, atau tak cukup masa atau belum lagi mampu kawal emosi untuk jadi Pro Trader. Abu selaku Investor confuse. Kalau Abu tak confuse, dan tahu stock mana nak target, maka boleh la Abu selaku client buat sendiri semua sekali. 

Abu diperkenalkan oleh Asyraf(013-2002460) seorang Marketing Representative (MR) mewakili syarikat pelaburan bertauliah yang ada Pengurs Dana (Fund Manager) untuk membuka akaun Private Mandate. Selaku MR, Asyraf perkenalkan syarikat dan uruskan bahagian pendaftaran Abu.

Jadinya dengan Private Mandate, Abu minta Fund Manager uruskan pelaburan. Abu ada duit, dan serahkan duit pada Fund Manager melalui Private Mandate untuk diuruskan segala pelaburan Abu.

Ibaratnya, kita ada duit nak buat rumah, tapi tak pandai dan tak mahir buat rumah. MR (Marketing Representative) selaku wakil pemasaran kepada syarikat yang mahir buat rumah ajak Abu serahkan duit pada Syarikat yang pandai buat rumah. 

Begitu.

Abu happy dan boleh fokus pada kerja hakiki beliau serta keluarga dan biarkan Fund Manager serta syarikat yang beliau pilih menjalankan tugas mereka melaburkan duit Abu di saham yang sesuai dengan tahap risiko Abu.

Bagaimana Fund Manager Mengurus Duit Ini?

a) Tahap Risiko Pelabur (Risk Tolerance)

Dalam pengurusan pelaburan pelanggan Private Mandate, Fund Manager sahaja yang boleh recommend which stock to pickup, sales & buy.

Semasa mengisi agreement dengan MR, pihak client akan perlu membuat satu analisa tentang tahap risiko (risk tolerance) mereka.

Dengan maklumat yang ada tentang client, Fund Manager akan mencari, memilih, membeli, menjual dan menguruskan dana client untuk dilaburkan di mana-mana kaunter saham sesuai dengan profail seseorang individu client tersebut.

Dedicated

Fund Manager akan menguruskan profail setiap client secara specifik dan telus. 

 Ambil perhatian, setiap pelanggan berbeza-beza profail pelaburan mereka dalam Private Mandate, dan sebab itulah dipanggil “Private“. 

Special dedicated individually

Pelbagai Jenis Mandate

Jenis Mandate yang akan dibuat oleh Fund Manager akan merangkumi semua jenis mandate. 

Klien juga mempunyai hak untuk memilih jenis mandate bagaimana yang berkenan dihati. Antaranya:

  • Growth (Dana agresif)
  • Shariah (Dana islamik sahaja)
  • Dividend yield (Dana jenis memberikan dividen)
  • Manage unit trust (Dana dilaburkan di unit trust company)
  • Global fund (Dana antarabangsa)

Pantauan Setiap Hari

Untuk setiap client yang diuruskan Private mandate mereka , setiap mereka akan dapat akses kepada apa yang Fund Manager lakukan setiap hari. Pelanggan diberikan portal POEM dan boleh diaksese setiap hari.

Di dalam portal tersebut client boleh melihat jenis saham, stocks yang ada dilabur oleh fund manager termasuk dengan cost dan value on daily basis. Dan bagi semua buy-sell dan transaksi akan ditunjukkan.

Updated on daily basis.

2 Langkah Memulakan Pelaburan Private Mandate

Langkah Pertama: Cari Konsultansi Bertauliah

Bagi memulakan pelaburan private mandate ini anda hendaklah mencari mana-mana Marketing Representative (MR) bertauliah dan berlesen di bawah suruhanjaya sekuriti atau mana-mana Financial Planner(FPR)

Hal ini penting kerana hanya MR berlesen dan FPR sahaja yang dibenarkan untuk menjadi wakil syarikat bagi Private Mandate ini.

Langkah Akhir: Pilih Jenis Pelaburan

Anda harus memilih sama ada ingin memilih pelaburan private mandate jenis cash money(duit tunai) atau menggunakan pengeluaran EPF(KWSP).

Ya, boleh buka akaun Private Mandate menggunakan duit KWSP anda.

Untuk akaun Private Mandate : CASH MONEY (Duit Tunai) perlukan kita untuk sediakan dana sekurang-kurangnya 50K.

Manakala bagi Private Mandate : AKAUN 1 KWSP pula minimum pelaburan dari akaun 1 adalah RM10k.

Jikalau anda tak cukup syarat nak melabur 10k dari akaun 1, jangan risau. Tuan-tuan masih boleh melabur di Private mandate, iaitu mulakan dengan 5k, cuma boleh pilih mandate jenis Unit Trust yang mana setelah kita buat sampai setiap 3 bulan mencecah hingga 30k maka boleh bincang dengan Fund Manager untuk explore dan invest di mandate saham yang lain.

Menarik kan?

Apa Kelebihan Private Mandate ini Kepada Pelabur Yang Sedia Ada?

Kebebasan Masa…

Tak pening kepala fikirkan pelaburan…

Diversify masa dan tenaga…

Fokus kerjaya dan keluarga…

Let money work for you!

Ini adalah contoh mereka yang dah pernah invest dengan kami di private mandate.

Cuma perlu tahu, past performance didn’t indicate future. Kedua-dua ini adalah mandate unit trust.

Jom melabur!

Jana Income Pasif dengan Private Mandate