Apa maksud basic sumcovered dalam polisi takaful?

Fahami terma takaful asas

Jom fahami terma atau term takaful yang asas-asas dalam polisi takaful anda

1) sumcovered = basic coverage @ jumlah asas.

Sumcovered bermaksud jumlah asas yang ada bagi menyatakan berapakah nilai jumlah jaminan kewangan bagi perlindunga asas yang ada dalam polisi takaful anda

Apakah perlindungan asas yang ada kat sumcovered tu?

Ha..jawapannya ada dua :

1) jumlah pampasan Kematian
2) jumlah pampasan lumpuh kekal

Ya dua ni. Itulah Yang dimaksudkan dengan sumcovered.

Sekarang ni nak tanya berapa jumlah sumcovered yang sepatutnya kita ada atau kita dapat?

Haa dekat sinilah kita kena tahu ilmu income protection atau income replacement
supaya kita tak ambil plan yang semberono

Plan takaful yang menepati keperluan anda akan menyelamatkan anda dan keluarga anda saat musibah datang menyapa.

Analogi mudah, pelampung yang Kita nak kena guna semasa lemas mestilah yang menepati saiz badan kita. Kalau kita seorang dewasa pakai yang besar dan saiz dewasa

Cuba bayangkan kalau pakai pelampung saiz kanak-kanak? Menyelamatkan atau tidak?

Sebab tu kena ada kemahiran tentang kiraan income protection untuk sumcovered Kita.

Ataupun sebagai agent supaya kita tak tawarkan solusi yang tak memenuhi keperluan client kita

Yalah, takkan kereta honda city nak pakai sport rim kancil?

Nampak tak?

Berbalik kepada sumcovered itu. Cara nak tahu keperluan Kita paling basic Kita kirakan gaji tahunan kita darab 10 tahun

Contohnya Abu usia 30,gaji 3000 sebulan.
Gaji setahun = 36,000
Keperluan sumcovered Abu adalah 360,000

Sekarang Abu kene cek berapa jumlah sumcovered dia Ada dalam polisi dia.

Kalau tak cukup kene tambah.

Kalau takda langsung innalillah

Saya pernah jumpa orang gaji 8000 sebulan

Keperluan dia adalah 960,000. Tapi semak polisi dia hanya ada 40,000. Fuh mengucap beb

Kalian yang baca ni tahu ke macam mana nak tengok sumcovered polisi masing-masing.

Jangan main ambil sahaja. Nanti menyesal dikemudian hari

Kalau tak tahu.
Meh sini saya tolong

Asyraf rangga
0132002460

Leave a Comment

Your email address will not be published.